Интервю с Радослав Гизгинджиев за „Изпуснати думи“

Интервюто е изготвено от Йордан Манев за IMDB България

http://imdb-bg.net/read_more.imdb?idNew=469

Радослав Гизгинджиев: „В „Изпуснати думи“ е пълно с любов. Това е магията на този филм. „

Радослав Гизгинджиев е завършил кинорежисура в АРТ колеж по екранни изкуства, в класа на режисьора Дочо Боджаков. Завършва „Славянска филология“ във Великотърновския университет. Първият филм, който създава се казва „Светлосиньо“, под надслов „Не на дрогата и агресията“. Работи по проект за ВТУ и така създава експерименталната импресия „Минутите“.Награден за един от най-добрите сценаристи на TV AXN за 2007г. с проектосценария „Забравените ключове”.Награден за изявен талант за поезия „Метаморфоза на Търсещия“с жури сред, които е Недялко Йорданов. Създават поредица от фотографии с един от най-добрите фотографи в България за голо тяло- Генчо Петков, заедно със скулптора Михаил Черкезов, и влизат в селекцията по проекта „Съвременният мъж в действие“, публикуван в каталога на Гьоте институт. Работи 2 години към Информационна Агенция „Булпрес“ като журналист.

Филмите „Бродят“/експериментален/ и „Позеленяла есен“ /документален/ също са дело на 24-годишния режисьор.Снима филма „Привидения“ за търновската поетеса Снежана Иванова, която тази година бе обявена за една 100-те най-добри съвременни поети в света. “ Съвместно със „SOUNDESIGN“ снимат последния клип на Мирослава Кацарова „Летни улици“. Паралелно с това пише първата си книга „Страници от Рая“. Довършва работата си по последния си филм към Център „АМАЛИПЕ“.

„Изпуснати думи“ е първият му филм в игралното кино, като разработва едноименния разказ на Елин Пелин и работи с Койна Русева по главната роля.

Винаги се е интересувал от визуалната и драматургичната форма на човешките отношения, вътрешните конфликти и скритите коридори на човешката душа.

“. Радослав Гизгинджиев е камъка, който преобръща кантара.“/ www.public-republic.com/, „Той е Преследвачът на Времето“ /в-к. „Анонс“/.

На 8-ми юли от 20:00 ч. ще имате възможност да гледате драмата „Изпуснати думи“ в Дом на киното, София.

Как се роди идеята за „Изпуснати думи“?

Идеята се роди по време на обучението ми във Великотърновския университет, тъй като там завършвам Славянска филология. Имах задача да разработя анализ за творчеството на Елин Пелин. Той винаги е бил коментиран като автор на разкази за селото и селския бит. Оказа се, че това никога не е било негов акцент, поне аз така го видях. Тази посветеност, която носи в творчеството ме впечатли дотолкова, че се фиксирах в най-малките литературни формули, които използва, а те като послания са тъждествено равни на световната литература по това време. Всяка любов трябва да се заслужи, всеки трябва да измине нелекия път, за да се изчисти от егото, което замърсява отраженията на истинската любов. „Изпусната дума“ беше разказът, който потъна в сърцето ми и реших да го споделя с цялата си представа за него- киното.

Вече „Изпуснати думи“ имаше предпремиера. Разкажете, какво се случи там?

Тя бе по повод филмовия фестивал „Early Bird“. Бях обявил прожекцията във facebook, освен рекламната кампания, която си беше на самия фест. Залата беше претъпкана, а 30 процента от хората, които бяха дошли не можаха дори да минат през вратата, за което съжалявам, но пък и от друга страна ме радва, че имаше толкова хора, които искаха да видят филма. Реакциите накрая бяха много емоционални, имаше страхотен заряд в минутите, след края на филма. Получих много писма след това, и се оказва, че хората са усетили магията, която заложихме целия екип по време на снимките на филма. Това се случи месец ноември. Филмът се забави с официалната си премиера, защото исках да бъде пуснат на широката публика през месец юли, месеца, в който е роден този неповторим автор. По същата причина, с медийната подкрепа на zamunda.net , решихме в 21:00 ч. същата вечер, хората, които не са имали възможност да видят филма на голям екран да могат да си го изтеглят от там. Той ще бъде достъпен точно в 21:00 ч. за цяла България. Подобен тип кампания се случва за пръв път у нас и се радвам, че мога да подаря това на хората.

Къде бяха снимките и как мина работата ти със снимачния екип?

Снимките бяха в Пловдив в Хиндлияновата къща и Етнографския музей. Тук е моментът да благодаря на цялото ръководство на Общински Институт „СТАРИНЕН ПЛОВДИВ“ и Регионален Етнографски музей, за съдействието, което направиха за случването на новото българско кино. Всъщност този филм го използвах за дипломирането си в АРТ колежа по екранни изкуства, но представеното там беше в съкратена форма, тъй като зададените минути на условията бяха такива.

Имаше снимки и в София. Екипът беше страхотен. Койна Русева и Георги Вачев- истински професионалисти. Когато писах сценария в главата ми беше само Койна, друга не можех да си представя. Когато трябваше да открия актьора за мъжката роля беше много трудно, не ми харесваше никой, но когато видях Георги Вачев- той бе перфектният. Открих го и не сгреших. Анелия Ташева- прекрасна актриса от Пловдивския театър. Биляна Мартугина, Анелия Желева, Нона Титирякова, Валентин Станков и Харитина Агопиан- талантливите надежди за големи актьорски изяви. Пресиян Михайлов- най-малкият актьор, който успешно може да тръгне, след време, към големия екран.Работата ми с всички тях беше много приятна и смятам- успешна. Операторите , които заснеха филма са Момчил Александров и Георги Маринов. Момчил Александров има зад гърба си пълнометражни испански филми, които носят формата на европейското кино, тъй като е живял в Испания и е снимал само с испански режисьори-има професионализма и естетиката да подсилва персонажите със светлината и кадъра- точно това ми помогна да изкарам формата на „Изпуснати думи“. Монтажният процес премина през студиото на “SOUNDESIGN” като специалната визуална и звукова обработка бе на Явор Димитров и Страцимир Димитров. Николай Урумов се грижеше за звука на терен. Траяна Гочева, Росица Маринова и Деляна Георгиева -за дрехите. Имахме удоволствието да работим с MORROA и ARLET. Полина Семова се грижеше за грима. Благодаря на ZAMUNDA.NET, IMDB-BG.NET, NEW ACTORS и още десетки хора, които се постараха да ми помогнат. Плакатите са по дизайн на Йордан Цвятков. Уникалното за премиерата е, че бе създаден специален рисуван плакат на художничката Магдалена Моллова, който е уникат и е поставен единствено в Дом на киното, там където ще се случи премиерата на „Изпуснати думи“. Благодаря на всички, които бяха зад гърба ми и най-вече на моя брат -Здравко Гизгинджиев, без който този филм нямаше да се случи. : В „Изпуснати думи“ е пълно с любов. Това е магията на този филм.

Винаги сте поставял акцент на детайлите в човешките отношения, когато пишете или снимате. Повече се насочвате към вътрешната драматургия, отколкото навън. Това така ли е?

Зависи от състоянието ми, с което гледам на нещата.Истината е, че наблюдавам външния свят, но се концентрирам вътре в себе си. Всяка професия е важна и достойна, но тези, които се занимават с изкуство са съвременните магьосници. Това не са мои думи, а на известния антрополог Карлос Кастанеда, който е бил изключително близък приятел с Фелини. За мен истинското изкуство не само, че променя хората, но то може и да излекува много кътчета от душите ни, да ни покаже светове, които да изпитаме. Независимо дали пиша или снимам изпитвам едно и също нещо- тотално гмуркане в сетивата си. Подготвям книгата си „Страници от Рая“, част от тези „страници“ са публикувани в публичното пространство и се радват на читателите си, но най-добрите не са прочетени от никого, така ще бъде и до самата редакция и поява на книгата. В нея се развиват 12 персонажа, които носят белезите свръхчувствителност. Паралелно с това подготвям и сценарий за пълнометражен филм по тази книга, но това ще отнеме време, за да се случи така, както е в главата ми.

Трудно ли е да се занимаваш с изкуство в България през 2011 г.?

Много зависи с какъв тип изкуство. Аз лично не оставам без работа, тези, които искат да работят с моята стилистика ме откриват, запретваме ръкави и действаме. Радва ме фактът, че правя това, което мога, знам и обичам.

Каква е следващата Ви стъпка?

В момента довършвам документален филм за център „АМАЛИПЕ“, който носи страхотни послания за пречупване на стереотипите, в които живеем и за пореден път се изненадвам на живота и местата, в които можеш да откриеш водопади от любов. Отново по филма работя с Момчил Александров.

Имам и няколко съвместни проекта с утвърдени имена в публичното пространство, които са още в начален стадий, но няма да конкретизирам имена, за да бъде изненадата по-голяма.

Какво очаквате от филма „Изпуснати думи“?

„Изпуснати думи“ след 8-ми юли ще заживее свой живот. Очаквам, че хората ще усетят любовта, с която бяхме пред и зад камерата,очаквам да ги заразим с филма и най-голямата ми радост би била, да открият своята Надежда- тази, която променя всичко през, което минава. Ще ви чакам на 8- ми юли, от 20:00 ч. в Дом на киното.

Интервюто е изготвено от Йордан Манев за IMDB България