ВИРТУАЛНА ШКОЛА – ЛЕКЦИЯ АКТИНГ БИЗНЕС

КАСТИНГ
Най-ценното качество на един съвременен актьор е да може да продава себе си. В Щатите актьорите имат агенти, но тук това не е практика. Ето защо ще обърнем особено внимание на кастинга.
Кастинга е една много важна част от преподготовката на филма. Да не кажа, че 80% от успеха на филма, зависи от правилният кастинг. Ето защо режисьорите са много внимателни в този етап на подготовка.

Робърт Де Ниро за „Кръстникът”

Прослушванията за „Кръстникът” достигат до такива измерения, че актьори като Де Ниро се явяват на екранни тестове за ролята на Сони и остават втори в класацията. Де Ниро получава своето възнаграждение от Копола във втория филм (за който получава и Оскар). Таланта на Де Ниро тотално да се потапя в героя си, се вижда още тук.

СЪВЕТ №1 „Предопреден, значи въоръжен”

Направете си проучване за режисьора и за неговите филми. Разберете колкото се може повече информация за филма и за ролята за която се явявате. Когато ни се обадят за кастинг сме длъжни да попитаме за каква роля ни кастват, най-малко, за да се облечем подходящо. Не се страхувайте да задавате въпроси – в крайна сметка колкото повече информация имате за проекта, толкова по-малко ще ви е страх.

СЪВЕТ №2 „Не се страхувайте”

Хенри Томас за „Извънземното”

Известното прослушване, където Томас изразява дълбоки чувства за кучето си, за да убеди Стивън Спилбърг, че има нужния емоционален диапазон за ролята на Елиът в „Извънземното.” „Не можете да го отведете, той е мой.” – докато сълзите му се стичат. Сърцераздирателно.

Бъдете уверени в себе си и слушате внимателно това, което ви казват! Не спорете, а изпълнявайте стрикнто задачите, които ви дават.
Ако нещо се обърка, не се притеснявайте, те ще оценят вашата готовност веднага да влизате и изпълнявате задачите им.
Това е най-важната и най-трудната стъпка – да накарате режисьора да повярва във вас!

СЪВЕТ №3 „Вашата скромност е ваш враг”

Мила Йовович за „Петият елемент”

Безгласен тест за „Петият Елемент”, който подчертава голяма част от елементите, заради които Бесон избира Йовович за своята героиня (и не само) – Лилу.

Като кастиг режисьор от вече няколко години, ви казвам да изключите вашата скромност когато сте на кастинг. Но това съвсем не означава да се държите грубо или като ЗВЕЗДА.
Заинтересовайте всички със себе си, кастинг режисьора, оператора, режисьора … всички! Когато разказвате за себеси ( колкото и малко да е) го направете интересно и увлекатело. Покажете какво можете!

Робърт Дауни младши за „Железният човек”

Дори в професионален и лъскав студиен тест за най-голямата си роля до момента, Дауни младши заковава Тони Старк с такова безгрижие, сякаш дори не се опитва да положи усилие. Кадърът започва, а Дауни кара другите актьори да се смеят? Дали това е част от сцената – нямаме идея. Но чарът бързо и лесно му печели ролята.

За да сте успешни в кастингите, задължително трябва да намерите вашият чар, с който да спечелите ролята.

А ако това е първият ви кастинг, ето няколко напътствия какво става, какви въпроси могат да ви попитат, как да се държите и др. полезни съвети.

Кастингите са различни, но по-долу смятам да разгледам как преминава един традиционен кастинг:
1. ЕТАП – В него се заснема кратка видео визитка на кандидата. Показват се актьорските букове и дискове с последните роли, близки до тази за която се каства. Най-често този кръг преминава като интервю от комисията и започва с много на пръв поглед прости неща. Кастинг режисьора пита за последната роля на актьора, защото актьора от театъра “идва с последната си роля”.
2. ЕТАП – Кандидата се явява с подготвен откъс от сценария.
Работейки известно време като кастинг режисьор, забелязвам някой основни правила, който е хубаво да спазваме по време на кастинг.

2.1 ОБЛЕКЛОТО – В един кастинг е много важна визията. Киното е визуално изкуство. Режисьора иска определен типаж и когато не го види в нас е готов да ни отхвърли още на първият кръг, дори и да ставаме за ролята. За това ние сме длъжни да му помогнем, да ни види. Случвало ми се е да обявя кастинг на които търся бизнес типаж, а актьорите идват с развлачени дънки и по потници. ГРУБА ГРЕШКА!
2.2 ЗАИНТЕРЕСОВАНОСТ – Някой от актьорите губят кастинги поради ниската си заинтересованост. Хубаво е когато отидем на среща за нова роля да попитаме за какво точно става въпрос, да ги накараме да ни дадат малко повече информация за сюжета, особено ако ни дадат да изиграем сцена от филма. Предварителната информация около персонажа и сцената са много важни за доброто представяне. Това е важно за трети кръг, когато вече са ни изпратили сцена от филма. Тук вече не трябва да се осланяме на интуицията и усещанията си, а да анализираме логически персонажа си.
2.3 ЧАКАНЕТО – В България все още няма схема за правене на кастинги. Най-често се обявява ден, начален и краен час на кастинга и актьора е принуден да чака. Но това е пак с цел. Артистите трябва да свикнат, че голяма част от работата в киното е чакането. Строго се забранява и пиенето на кафе и яденето на сладко по време на чакането, това не са особено подходящи храни преди представяне. Би трябвало да го знаете! Също така е хубаво един – двама човека преди вас да отидете до тоалетна, както и малко клякания и подскоци за отпускане на мускулатурата.
2.4 ПЛАНЪТ – Задължително е да се знае, че на кастинг се снима в среден и полублизък план. В такъв план не можем да изиграем всичко. Играе се само едно. Най-честата грешка допускана тук е, че актьорите започват да играят с мимика, а лицето трябва да е абсолютно спокойно и отпуснато. Когато мислим как изглеждаме, задължително започваме да играем с мимика. В момента в който се съсредоточим в партньора, започваме да играем естествено. За това има специално упражнение за което ще стане дума по-нататък.
2.5 БЛАНКАТА – Кастинг листът се попълва четливо с печатни букви. Не искате да не ви се обадят, заради неправилно разчетен телефон или мейл.
3. КОМИСИЯТА – дори и да познавате някой от комисията, не се дръжте шуробаджанашки. Продуцентът винаги присъства.
4. ЗАДАЧИТЕ – Не подценявайте кастинг режисьорите, техните задачи никога не са самоцелни. Ако Ви се поддаде задача на първи кръг, използвайте личната си емоция и интуиция. Хубаво е и да разчупите малко. Ако сте с връхна дреха – съблечете я, ако сте с пусната коса – вържете я.
5. ПАРИТЕ – Запомнете: НИКОГА НА КАСТИНГ НЕ СЕ ПИТА ЗА ХОНОРАРА!

АКТЬОРСКО CV – или какво трябва да съдържа един актьорски бук.
Всеки уважаващ себе си актьор трябва да притежава актьорско ПОРТФОЛИО, което задължително трябва да включва:

1. Кратка биография която да включва: роден град, ЕГН, ръст, всякакви мерки, цвят на очи и коса, телефони и имейл за връзка, сайт.
2. Филмография, награди от фестивали, спотове реклами.
3. Фотоси
- от 3 до 5 общ план, цветни
- от 3 до 5 нисък американски (от глезена на горе), цветни, в движение
- до 3 висок американски (от колената нагоре), групова сцена в която да се вижда и друг персонаж
- до 3 снимки среден план, индивидуални, може да са черно бели
- до 3 снимки близък план (портретни), черно бели
- до 2 снимки полублизък план ( от гърдите на горе)
4. Монтиран клип с откъси на филми в които имате участия до 15 секунди – Да не се набляга на монолози, а на действие и реакции.
5. Портфолио със снимки от филми – Трябва да се опише от кой филм са, кога е сниман и какъв е жанра. Напечатан надпис над снимката.
Самият актьорски бук трябва да е с твърди корици и едноцветен. (тъмна охра, кафяво или черно). Диска се прикрепя с джоб.
Размерите на снимките са 13:9.

New Actors – lesson 1 portfolio from Zlateto Keremedchieva on Vimeo.