20 КИНОЗВЕЗДИ, КОИТО ПРЕСЪЗДАВАТ ПЕРФЕКТНО ИСТОРИЧЕСКИ ЛИЧНОСТИ

Във киното, така и в театъра, има два вида роли: личностни и характерни. Вашата личност е кой сте психически, физически, емоционално и духовно. Почти всички роли в киното са личностни роли, в които актьора играе себе си, като че ли сценарият е писан за него.

Ето защо се казва, че актьора в киното е актьор, който винаги играе себе си, но в обувките на някой друг. Повечето актьори в киното са личностни актьори(психологически актьори) и не се опитват да се трансформират в някой друг. В ролите си, актьорите в киното филтрират собствената си психика, физика и емоционолност през ролята, за да пресъздадът един жив и истински персонаж . Milohs Forman, който е режисьор на велики филми като „Полет над кукувиче гнездо” и „Амадеус”, след като бе попитан какво означава да бъдеш професионален актьор в киното; отговори, че това, което е важно са таланта и личността.

В ролите на характерни георой, актьорите играят измислената личността на някой друг.

Ролите „Герои” са традиционни за Театъра, и четем за много големи театрални актьори на миналото, които са се трансформирали в най-известните роли на герои, които са напълно различни от тях. Когато актьорите играят роля характер, те трябва да скрият тяхната личност, така че зрителя да ги възприеме като човек, който е различен от тях самите както физически, така и психически. Великият Майкъл Чехов е казал: характерактерния актьор, умее да се трансформира в много роли, така че той напълно може да изчезне за зрителя.

В киното широко приложение имат линостните(психологичните) актьори, тези които дейсват от „АЗ в представените обстоятелства”, но място има и за характерните, много роли са били създадени и от някои театрални актьори. В 1949 филма „Добри сърца и диадеми” (Kind Hearts and Coronets, 1949), реж. Роберт Хамър, Алек Гинес играе осем различни характерни роли, като всеки герой е напълно различен от другите, а не е просто актьора облечен в различен костюм. Paul Муни се трансформира като Зола във филма Животът на Емил Зола, Хелън Мирън в Елизабет, Мерил Стрийп в  Маргарет Тачър.

И още:

Даниел Дей-Луис в My Left Foot;

Том Ханкс в Forest Gump;

Дъстин Хофман в Тутси,

Little Big Man, и Midnight Cowboy;

Леонардо ди Каприо в Защо тъгува Гилбърт Грейп;

Били Боб Торнтън в Swingblade и U-Turn;

Гари Олдман в Hannibal;

Джуди Денч в Влюбеният Шекспир;

И всички те създали прекрасни филмови роли използвайки театрални средства, в които те са нерапозаваеми и характерни герои.

Актьора Джон Войт също е такъв актьор, той винаги изглежда като че ли е някой друг, в

Howard Cosell in Ali (2001) е почти неузнаваем като Джон Войт.

Има редица от известни актьори мъже и жени, които са направили запомнящи се характерни роли на известни личности в киното. Те успяват да ги пресъздадат  използвайки някой театрални изразни средства : Anne Bancroft, Дженифър Джейсън Лий, Мерил Стрийп, Хелън Бонъм Картър, Джоди Фостър, Марлон Брандо, Samuel L. Jackson, Робърт Дювал, Тим Рот, и други. Те имат способността да филтрират личността си и да правят характер, прекарвайки го чрез себе си, те успяват да го направят правдоподобен. Такива актьори са така наречените „СВРЪХ АКТЬОРИ”.

В нашата школа проследяваме пътя на трансформацията от актьор в „свръх актьор”, както й мисията ни е да проверим кой точно театрални изразни средства подпомагат на кино актьорите в тяхното израстване в СВРЪХ АКТЬОРИ.

Стив Джобс и Аштън Къчър, „Джобс: Империята на изкушението“

Фрида Кало и Салма Хайек, „Фрида“

Марк Зукърбърг и Джеси Айзенбърг, „Социалната мрежа“

Елизабет Тейлър и Линдзи Лоън, „Лиз & Дик“

Джими Хендрикс и Андре Бенджамин, „Всичко е на моя страна“

Коко Шанел и Одри Тоту, „Коко Шанел“

Салвадор Дали и Ейдриън Броуди, „Полунощ в Париж“

Мерилин Монро и Мишел Уилямс, „7 дни и нощи с Мерилин“

Оскар Уайлд и Стивън Фрай, „Оскар Уайлд“

Маргарет Тачър и Мерил Стрийп, „Желязната лейди“

Пабло Пикасо и Антъни Хопкинс, „Да устоиш на на Пикасо“

Селена Куинтиниля-Перес и Дженифър Лопес, „Селена“

Боб Дилън и Кейт Бланшет, „Няма ме“

Кралица Елизабет II и Хелън Мирън, „Кралицата“

Ейбрахам Линкълн и Даниел Дей-Луис, „Линкълн“

Едит Пиаф и Марийон Котияр, „Животът в розово“

Джим Морисън и Вал Килмър, „The Doors“

Нелсън Мандела и Морган Фрийман, „Непобедим“

Винсент Ван Гог и Кърк Дъглас, „Жажда за живот“

Махатма Ганди и Бен Кингсли, „Ганди“