ФП“Обичам те татко“ с много номинации и награди

ОБИЧАМ ТЕ, ТАТКО на Росица Траянова

Росица Траянова или Роуз Траян е родена в Балчик преди 22 години. През 2012 г. излиза дебютната й книга „Химера за живот”, роман, който е последван от две поетични книги „Шепот”, издадена от Мартинели 2012, и „Оргазмът на една химикалка”, издадена от Сиела 2013.

Росица учи кино и телевизия в Арт колеж по екранни изкуства – София. Студентка е по кинорежисура в Париж. През ноември миналата година излиза първият й неучебен филм „Обичам те, татко“, който взе участие в Short film corner на фестивала в Кан през май.

Пред Портала за култура и хуманитаристика Е-същност Росица Траянова споделя: „Обичам да пиша и да снимам. Двете неща са неизменна част от ежедневието ми”.

Сюжетът на лентата разказва за 25-годишната Вероника, принудена да проституира, за да може да купува лекарствата на баща си, който е болен от рак. Ежедневно, прибирайки се от работа, тя се грижи за него, незабравяйки да му почете малко от библията. Един ден обаче, открива баща си мъртъв, със скъсана броеница в ръка. Плачейки до трупа му, Вероника си спомня детството си, фанатично-религиозната си майка, която я наказва непрекъснато в „името на Бог”, оставяйки я гладна, защото е пропуснала вечерната молитва, режейки косите й, за да уважава библията и изоставяйки я, когато е още невръстно дете. Спомня си и хубавите моменти с баща си, който остава единствен до нея. За това, как той се влюбва в дъщеря си. И за това, как тя влюбва в него.

Основният мотив е комплексът на Едип и този на Електра.

Снимките на филма са продължили 5 дни в София. „За мен беше цяло изпитание да ръководя проект, едновременно в България и Франция, споделя Росица. Основен продуцент е Златка Керемдчиева, Сабрина Ривиер е директор на продукцията във Франция, главните оператори са Димитър Тенев и Радина Ганчева. Сценограф е Жанета Иванова.

Младата режисьорка е получила вече награди от международни фестивали за най-добър трейлър. Първата е от Berlin Around International Film festival, а другата е от Los Angelis Cinefest. Селекциониран е също на фестивали като Miami Independent Film festival, Roma Cinema DOC и TMFF в Гласгоу, където е и номиниран 2 пъти за най-добър късометражен филм и най-добър трейлър. Също така „Обичам те, татко” е селекциониран за участие в Short film corner на фестивала в Кан през май. „Фестивалът в Кан, за мен бе едно голямо професионално изпитание и в същото време постижение”, казва Росица. Тя обаче подчертая, че „Short film corner’’ и „Marché du film’’ (пазарът на филмите) са част от фестивалната програма, но няма нищо общо с официалното състезание.

Филмът „Обичам те, татко” е получил положителни и окуражаващи призиви от участниците във фестивала. Предстои неговата премиера в Париж.

Director: Rositsa Trayanova
Writer: Rosita Trayanova
Producer: New Actors Studio
Producer:Thunderstruck Pictures
Key Cast: Zornitsa Georgieva
Key Cast: Alia Madjarova
Key Cast: Alexander Hristozov
Key Cast: Zlatka Keremedchieva

ИНТЕРВЮ 1

http://www.tvdobrich.com/2016/06/29/22-godishna-dobrudzhanka-ss-svoy-film-na-festivala-v-kan/

ИНТЕРВЮ 2

http://e-sustnost.com/2016/05/30/%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE-%D0%BC%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5-%D0%BA%D0%B0%D0%BD-%D1%80%D0%BE%D1%83%D0%B7-%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%8F%D0%BD-%D0%B8-%D0%BD%D0%B5%D0%B9%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE/

ИНТЕРВЮ 3

http://www.chronicle.bg/zhivot/rouz-trayan-ot-balchik-do-kan-i-nagore/

ИНТЕРВЮ 4

http://uspelite.bg/rouz-trayan-vse-po-chesto-sreshtam-balgarski-zaglaviya-po-mejdunarodnite-kino-festivali-1