NEW ACTORS С УЧАСТИЕ В 4 ФИЛМОВИ ПРОДУКЦИИ ПО ВРЕМЕ НА 35-ТОТО ИЗДАНИЕ НА „ЗЛАТНА РОЗА“ – ВАРНА

На 30 септември във Варна се откри 35-ият юбилеен фестивал “Златна роза”, който ще продължи до 7 октомври. Организатор на събитието е Национален филмов център в партньорство с Българска национална телевизия и Българска национална филмотека. В конкурса на тазгодишното издание ще участват общо 42 пълнометражни и късометражни игрални филми от последната година. Повреме на фестивала ще бъдат показани три прълнометражни филма и един късометражен в партньорството на New Actors Studio.

Пълнометражните филми:

„РЕКВИЕМ ЗА Г-ЖА Й“ на режисьора Боян Вулетич

Да промениш живота си, е трудно. А да умреш – още по-трудно.

БОЯН ВУЛЕТИЧ е роден в Белград през 1977 г. Магистър е по филмова режисура. Сценарист на „Поколение: изгубени и намерени“ 2005, „Любов и други престъпления“, премиера в Берлин 2008, две награди за сценария на национални фестивали. Режисьор на „Практически пътеводител на Белград със сълзи и смях“, 2011, „Реквием за г-жа Й.“, 2017

Фестивали и награди
Селекция в официалната програма Panorama Special на 67-мото издание на МФФ „Берлинале“, Германия; световна премиера – февруари, 2017; награди за най-добър филм; за най-добър сценарий, за най-добър режисьор, за най-добра актриса – 21-ви София Филм Фест, 2017; награда на ФИПРЕССИ; селекция в официалната програма за авторско кино на МФФ Скопие; македонска премиера, април, 2017; Международен конкурс на МФФ Go East (Висбаден, Германия), 2017; Голямата награда ASID на МФФ в Кан, май 2017; Селекция в програмата на кинокритика Андрей Плахов „Еуфория на покрайнините“ в рамките на 39-ото издание на МФФ в Москва, 2017

СЕКС АКАДЕМИЯ – МЪЖЕ на режисьора Георги Костов

Жан има хубава работа, грижовна майка, но не и приятелка. Жалките му опити да заговори момиче се провалят всеки път, а колегите му го подиграват заради увлечението по новата колежка Даян. Именно заради Даян той решава да промени живота си и се записва в курс за бързо сваляне на жени по безотказните техники на Дон Жуан.

ГЕОРГИ КОСТОВ е режисьор на: „Пистолет, куфар и три смърдящи варела“, 2012; „Секс академия – мъже“, 2017

АСАНСЬОР ЗА ПАЦИЕНТИ на режисьора Иглика Трифонова

В опит да помогне на двама свои пациенти, психологът Паскалев решава да ги срещне. Младо момче след втори опит за самоубийство и жена, която наскоро е разбрала, че е неизлечимо болна, се срещат в болничния асансьор. Ще пожелае ли момчето да живее? Ще намери ли сили жената да приеме мисълта за смъртта си?

ИГЛИКА ТРИФОНОВА е сценарист и режисьор на документалните филми: „Лето 1990“ (1991), „Възможни разстояния“ (1992), „Разкази за убийства“ (1993). И на игралните: „Писмо до Америка“ (2001), „Разследване“ (2006) „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син“ (2015).

Фестивали и награди
София Филм Фест 2017 – Лидъл награда на публиката за български филм

и късометражния филм:

ИЗПИТАНИЯ на режисьора Любомир Печев

Виктор се събужда на паркинг с найлонов плик на главата. В далечината стои красиво момиче. Виктор и момичето са заобиколени от много грозни мъже, които безмълвно наблюдават всяко движение на Виктор. Той прави малки крачки постепенно, за да стигне до момичето. Виктор трябва да бъде много внимателен, защото всяка погрешна стъпка може да събуди създанието.

ЛЮБОМИР ПЕЧЕВ е роден през 1985 г. Завършва филмова и телевизионна режисура в НАТФИЗ. Започва да снима късометражни филми през 2009 г. Негови филми са селектирани на редица международни фестивали като „Седмица на критиката” на фестивала в Кан 2010 г. Работил е като режисьор на тв предавания в БНТ и БТВ. Понастоящем работи като режисьор в Ню Бояна филм студиос.